Analysera aktier – P/E Tal & VPA

P/E står för Price / Earnings och är ett nyckeltal inom fundamental analys när du analyserar ett bolag. Du får fram en vinstmutipel genom att dela aktiekursen med bolagets vinst per aktie.

Räkneexempel:
Ett bolags aktiekurs står i 100 kr
Bolaget gör en vinst på 10 kr per aktie (VPA, vinst per aktie)

100/10 👉 10

Du får alltså ett P/E-tal på 10. Den multipeln indikerar att det tar 10 år innan du får tillbaka det du har betalt för den aktie du köper, om inte företaget ökar sin vinst såklart. Det blir alltså en avkastning på 10 % av ditt kapital.

En multipel på 8 = 12,5 % avkastning. 8 år innan din investering återbetalt sig
En multipel på 18 = 5,5 % avkastning. 18 år innan din investering återbetalt sig.

Vad som är en “rimlig” nivå på P/E-tal är upp till var och en och bedöma. Men när jag gick på kurser och unga aktiesparare brukade de värdera att 8-14 var en låg värdering av bolaget medan 18-20 var en hög värdering. En gyllene regel brukar vara att börsen i genomsnitt ger en avkastning på 8 %.

Ett högt P/E tal betyder nödvändigtvis inte att det är en dålig affär. Det kan betyda att bolaget inte tjänar så mycket pengar idag men att markanden är villig att betala ett högre pris eftersom det finns en förvantan att bolaget kommer ha en högre vinst i framtiden.

Negativt P/E-tal? Bolaget går med förlust. Vanligt vid läkemedelsbolag som forskar, därav inga inkomst tills produkten är färdig. Då handlas aktien med spekulation om att bolaget kommer göra en vinst längre fram.

VAP står för vinst per aktie. Det går att hitta information i bolagens rapporter eller hos börsmäklarna. Ibland räknas VAP ut i förhållande till kvartal när bolagen släpper kvartalsrapporter.

EX: Q1 gjorde H&M en vinst på 100 kr. Totalt finns det 2000 aktier

Samtliga aktier/ bolagets vinst = 20.
Det var första kvartalet. Om vi tar hänsyn att bolöaget kommer ha samma vinst Q2, Q3 och Q4 kommer årets totala VPA vara 80.

Om H&M gör en vinst på 80 kr /aktie. Kursen står i 100 kr.
P/E-tal blir då 1,25.

Du kan med P/E-tal och VPA leka med siffrorna för kommande vinst och tillväxt i bolaget för att värdera framtida aktiekurs

Historisk avkastning är ALDRIG en garanti för framtiden. Det är såklart omöjligt att säga hur ett bolag kommer gå i framtiden eller hur marknaden kommer värdera den vinst som bolaget gör.


2 Replies to “Analysera aktier – P/E Tal & VPA”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *