Hur det gick till när politikerna tappade kontrollen över sjuksköterskorna?


Äntligen kom en rapport som får politikerna att tappa hakan men vi andra tar det som en självklarhet:
Lön ÄR viktigt, även för sjuksköterskor!

“Det finns inga pengar” fick sjuksköterskor höra i löneuppror.
Vi spolar tillbaka tiden fem år.
Kostnader för hyrpersonal i SKL: 2,8 miljarder.
Idag är vi på en kostnad på 5,4 miljarder.
Men…
Vänta nu…
… det fanns ju inga pengar!?

Att sjuksköterskor flyr från arbetsgivare inom den offentliga sektorn är ett faktum.
Stå på er sjuksköterskor!
Ni är värda högre lön, bättre arbetsvilkor och en hälsosam arbetsmiljö.
NEJ! vi vill inte längre subventionera vår inkomst till arbetsgivaren.
Vi är här för att ta ut marknasmässig lön för vår viktiga kompetens i samhället!

En annan intressant genuspunkt som vårdförbundet lyfter fram är att i början på millenumskiftet ökade kostnaderna för hyrläkarna drastiskt.
Varför är det nu, när sjuksköterskorna tar plats, som politikerna reagerar?

Hur kommer den här trenden att sjuksköterskorna flyr den offentliga sektorn att sluta?

Kommentera gärna! (klicka på inläggets rubrik för att komma till kommentarer)Relaterad bild

Se rapporten av Johan Enfeldt här

Checklista när organisationsnummret kommer

Om du har startat ett aktiebolag har det nu med organisationsnummret blivit en juridiska person som nu har teckna avtal, ha anställda och äga saker. Om du har enskild firma är det du själv, som fysisk person, som är ansvarign.

Oavsett om du har ett AB eller Enskild firma så kan du nu ansöka om att ha F-skatt. Det innebär att du själv tar ansvar att betala skatt och sociala avgifter. Om du inte registrerar dig för F-skatt måste din kunder betala skatter åt dig. Dina kunder kommer fråga din innan de gör affärer med dig om du är registrerad för F-skatt.
Det samma gäller när du gör affärer med andra företagare, kolla alltid om de är registrerade för f-skatt, annars kan det bli dyrt för dig!
Jag brukar kolla på ratsit.se och söka där på företag. Där kan du även se bokslut för företag.

– Things to do –
– F-skatt. Det gör du på skatteverkets e-tjänst på verksamt.se
– Anmäl dig till IVO vårdregister här
– Fr.o.m. 1 juli 2019 är det dags att momsregistrera sig.
– Lämna in en preliminärskatt på skatteverkets hemsida.

Företaget är nu aktivt! Nu bestämmer du hur långt du tar ditt företag 🙂


Pension

Hur fungerar pensionssystemet egentligen?
Pensionen går att dela in i 3 delar.

  • Allmän pension ( inkomstpension + premiepensio) 18,5 procent av din pensionsgrundande inkomst.
  • Tjänstepension (vanligt att 4,5 procent av din lön sätts av till din pension. samt 30 procent på det du tjänar över 40 000kr/mån)
  • Eventuellt eget sparande 
🤓
Visst är det spännande med pension!
  • Allmänpension

Är den statliga pension som Pensionsmyndigheten ansvarar över.
Du får allmänpension genom :
– Arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgifter( 31,42 % av din bruttolön). Av dem 31,42% går 10,21 % till din allmänpension.
– 7% av din förvärvsinkomst, när du skattar privat, går till din allmänpension.

Allmän pension består av inkomstpension och premiepension.
Premiepensionen: Varje år avsätts 2,5 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till premiepensionen. Den har du möjlighet att placera i utvalda fonder själv, annars placeras dem i statens sparalternativ riskfödelat relaterat till din ålder. Lär mer om hur du du gör det här.

Inkomstpension: Varje år avsätts 16 procent av din pensionsgrundande inkomst och andra skattepliktiga ersättningar till denna del av pensionen.
förvaltas av staten och du kan inte påverka hur den placeras.

  • Tjänstepensin

Är den pension som din arbetsgivare betalar in åt dig.

Är du din egen arbetsgivare? Om du vill kan du kompensera det genom att aktiebolaget startar en tjänstepension åt dig. Inbetalningar till tjänstepensionen är dessutom avdragsgilla för ditt företag upp till 35% av lönen (max 10 PBB). Kolla upp så att banken bolaget startar tjänstepensionen hos inte tar onödiga avgifter.

Det går också att välja mellan andra alternativ som bolaget kan spara i (ej avdragsgilla):
– Direktpension
– Kapitalförsäkring (ISK är inte möjligt för företag)

  • Eget sparande

Alt 1: Du saknar tjänstepension i din anställning?
Skaffar du ett individuellt pensionssparande (IPS) eller en privat pensionsförsäkring har du rätt att dra av upp till 35 procent av din lön för ditt privata pensionssparande i deklarationen. Den dagen du tar ut pengarna skattas de som inkomst.

Att göra avdrag för privat pensionssparande är fördelaktigt för dig som har en lön eller vinst över 43 300 kr/månad (8,07 inkomstbasbelopp, år 2019). Det motsvarar ungefär 520 000 kr per år. Om du har en lägre lön eller vinst bör du inte göra avdrag eftersom dina sociala förmåner, din allmänna pension och din sjukpenning då minskar. Läs mer om detta här

Alt 2: Spara själv i värdepapper på ett ISK eller KF- konto. Du behöver inte deklarera eller vinstskatta utan det dras automatiskt en schablonskatt på ditt kapital (räknas ut genom:
statslåneräntan plus en procentenhet. ) Pengarna är inte låsta och du kan ta ut dem när du vill (självdisciplin).

Alt 3: Ha pengarna på ett vanligt sparkonto. Tryggt för dig som inte vågar ge dig in i värdepapper. Tänk på att med inflationen kommer pengarna du har stående på kontot minska i värde för varje år som går!

Fackföreningsavgift, 25 % avdrag på din privata deklaration!

Skattereduktionen medges automatiskt och du behöver inte göra något. Du får skattereduktion med 25 % av fackföreningsavgiften om den uppgår till minst 400 kr. Läs mer på om skattereduktioner här

Visst är det skönt med avdrag som deklareras av sig själv? Samma sak blir det om du investerar dina värdepapper på ett ISK eller KF- konto. Men mer om värdepappersinvesteringar i ett annat blogginlägg.

Är ni intresserade av att investera på börsen? Kommetera gärna!

Privatperson – Deklaration – Konsult på annan ort

Vilka avdrag gör ni som har uppdrag på annan ort på deklarationen i år?

Deklarationen är verkligen ingen lätt uppgift. Handläggarna på skatteverket är ju lika vilsna. Jag fick olika svar när jag mailade olika handläggare förra året 😂

Såhär har jag fått till mig information om vad som gäller för konsulter:

“Om du är fast anställd av ett bemanningsföretag räknas resor som tjänsteresor och kan ersättas direkt av bemanningsföretaget. Är du anställd för enskilda uppdrag så förmånsbeskattas du enligt svenska skatteregler för värdet av dina resor och boende. Huvudregeln är att en förmån från en arbetsgivare är skattepliktig.”

Är du då anställd (En del konsulter är endast anställd med 10%) på ett bemanningsföretag. Bostaden samt resor kommer då inte bli förmånsbeskattade enligt länken. Verkar som det är lite olika bud ang detta. En del konsulter har fått det att gå igenom av skatteverket, andra inte. >> Den bostad du får av företaget blir ditt tjänsteställe
Se punkt 4.4 Bostaden är tjänsteställe – undantagsregeln:

“Om ingen av de två föregående reglerna är tillämpliga, dvs. inget naturligt tjänsteställe kan pekas ut därför att arbetet utförs på skiftande platser och arbetsgivarens lokaler besöks sällan, kan bostaden utgöra tjänsteställe. Denna undantagsregel infördes särskilt med tanke på de byggnads- och anläggningsarbetare som i sin anställning utför arbete på skilda platser och inte regelmässigt besöker arbetsgivarens lokaler. Regeln är dock avsedd att tillämpas även för andra kategorier anställda som i sin anställning har sådana förhållanden att något tjänsteställe varken kan fastställas utifrån huvudregeln eller alternativregeln.
För vissa tillsvidareanställda vid bemanningsföretag är bostaden tjänsteställe. Det gäller för de som är anställda för att typiskt sett utföra arbeten på olika platser. Detta gäller även anställda vid företag i andra branscher som arbetar under liknande förhållanden. De förutsättningar som krävs för detta är att arbetsplatserna växlar och att den anställde står till arbetsgivarens förfogande och avlönas även under uppehåll mellan uppdragen”

Om du är kandidat för dubbel bosättning har skatteverket skrivit om kraven man ska uppfylla under länken nedan.
Avdraget går att göra i 2 år, sedan anser skatteverket att du borde flyttat >> Dubbel bosättning

Betalar företaget dina resor och boende? Har du fått förmånsbeskattningen på din lön och den reella kostnaden? Då ska du dra av den reella kostnaden i deklarationen. Det gäller både resor och boende. Du ska dra av dem även om företaget betalt dem och du har fått ersättningen som lön. Annars får du ju skatta för de pengarna två gånger.

Betalar du boendet och resor själv? Då kan du göra avdrag för den totala kostnaden förutsatt att bostaden är billigare än på din hemort (tror man måste dra billigaste alternativet). Du får även göra avdrag för resor till och från orten du jobbar på. Då är det 18,50kr/mil. Sen ska givetvis skatt betalats på den totala summan du gör avdrag för utifrån din vanliga skattetabell.

Under punkt 2.3 på deklarationen kan du göra avdrag för ökade levnadskostnader på din nya arbetsort. När jag pratade med skatteverket gick detta endast att göra för första månaden (om du är på fler orter kan du göra avdraget för varje ny ort du är på). Fick även höra att har du inte kvitton på de kostnader du ådragit dig under den månaden skulle du använda dig av ett schablonbelopp på 110 kr /dygn. >> Traktamenten och andra kostnadsersättningar
Observera att detta belopp ändras från år till år.

Kommentera gärna och komplettera med information. Jag är verkligen ingen expert på området, inte skatteverkets handläggare heller? 🙂

Momsregistrering

Glöm inte att i år 1 juli 2019 skall du som är konsult och har eget företag anmäla dig hos skatteverket som momspliktig verksamhet!

När jag förhandlar om vad jag ska fakturera i fortsättningen lägger jag på 25% i moms på den summan. Hur ska ni göra?

Läs mer på om de nya reglerna skatteverkets hemsida!

Vad tycker ni om detta? Hur tror ni det kommer påverka vår branch?

Kommentera nedan.

Bolaget är startat!

Alright,
Du har ett organisationsnummer. F-skatt godkänd och företaget är aktivt 😀
Wow! Snyggt jobbat.

Då kommer nästa frågor

Hur hittar jag uppdrag?
Hur gör jag en faktura?
Hur mkt ska jag ta ut i lön?
Nu måste jag själv lägga undan till pensionen. Hur ska jag tänka då?
Vilka datum är viktiga att hålla koll på hos olika mydigheter?

Vad funderar du på som ny företagare?

Kommentera gärna så kommer inlägg utifrån era önskemål.

Du har bestämt dig! Du ska starta företag

Så roligt!!
Du har en helt ny värld att upptäcka.
Ekonomi, vad är egentilgen företagsekonomi?
Vad ska jag välja för bolagsform?
Hur börjar jag!?

Det jag gjorde före jag startade bolaget var 3 saker.
1. Gick på starta företag-dagen!
Dagen arrangeras av Arbetsförmedlingen, Bolagsverket, Försäkringskassan, Skatteverket m.m. Där får du matnyttig information om hur du som helt ny i företagarvärden går tillväga.
Den är helt kostnadsfri!

2. Anmälde mig till en distanskurs om redovisning.
Jag valde en kurs som är på gymnasial nivå via hermods.
Du lär dig grundläggande hur du bokför, förstå skillnaden på balansrapport och resultaträkning, lagar och bestämmelser och mycket mer.
Det är viktigt även om du anlitar en redovisningskonsult att ha grundläggande kunskap om redovisning. Det är alltid ditt bolag som är ansvarig att bokföringen går enligt god sed även om du själv inte bokfört den.
Förutom kurslitteraturen så är det helt kostnadsfritt!

3. Blev bästis med verksamt.se. 
Här finns så mycket information om hur du går tillväga, budget, checklistor.
Det är en e-tjänst som samlar ihop myndigheter som du behöver ha kontakt med i samband när du startar och driver ditt bolag. Det är här du påbörjar din ansökan till ditt bolag.

Vill du ha mer information?
Följ och gilla min sida på facebook så missar du inga nya uppdateringar.


En nybakad sjuksköterskas historia

Jag skuttade ut ur skolan 2014 som nyexad SSK. Glad och stolt över mitt yrkesval.
ICN:s Etiska kod inspirerade mig: främja hälsa, förebygga sjukdom, återställa hälsa och lindra lidande. Wow! Vilket fantastiskt yrke jag har. Med min kunskap kan jag hjälpa människor att må bättre. Det här är ju för bra för att vara sant!

När jag var på min första arbetsintervju  så fick jag ett erbjudande på 21 500 SEK.
Jag trodde arbetsgivaren skojade.
Det motsvarade min lön som undersköterska i Sverige och det motsvarade mindre än hälften av min lön från min tid i Norge.
Vänta nu här.
Jag är ju akademiker. Jag har ju studerat 3 år på högskolan, gjort min kandidatuppsats.
Hur kan du förvänta dig att jag ska ta mer ansvar på min arbetsplats, med mer kompetens till en skrattretande lön?
Jag kände det som ett hån.
Hela situationen var så absurd.
– “Det är ju stängda vårdplatser, ni har inga sjuksköterskor?” sa jag
– “Det är sant, men vi har en budget att hålla så tyvärr är inte din lön förhandlingsbar” svarade arbetsgivaren.
Jag tackade artigt nej till erbjudandet och gick på 10 intervjuer till tills det var en arbetsgivare som iaf kunde ge mig 26 000 (När vi gick ut -14 hade vi “inte under 25 000” som mål).

Sedan hade jag varit där 1 år och det var dags för löneförhandling.
Men då fick jag lära mig att på en löneförhandling fick vi inte prata pengar utan vi skulle prata i kvalifikationer.
Tillsammans med arbetsgivaren fyllde jag i vart på skalan 0 – 10 jag låg i min utveckling & kompetens och det såg bra ut!
Jag hade över lag bra siffror.
Sedan kom lönepåslaget:
500 kr.
Inte lika bra siffror.
Jag insåg hur lååååångsam löneutveckling jag skulle ha i min karriär.
Mina vänner från universitetet som gick ut samtidigt som jag, fast andra akademiska yrken gick in på 31 000. Om jag fortsatte i den här takten skulle det ta mig 10 år att komma upp i deras INGÅNGSLÖN.
Jag hade ju uppfyllt alla mål som jag och arbetsgivaren satte året innan? Allt såg ju så bra ut och de var så nöjda med hur jag utvecklats på arbetsplatsen?
Jag gick in till arbetsgivaren:
– “Men jag har ju varit flexibel i mitt schema och tagit extrapass som ni inte har kunnat lösa. Jag har tagit på mig ansvar på arbetesplatsen, jag har delat på mina semesterveckor så att det passar verksamheten, jag har utvecklats enligt förväntan. Jag arbetar enligt era krav: dagar, helger, kvällar nätter. Hur kan det bara vara värt 500 kr?”
– “Vi har i år fokus på att höja de erfarna sjuksköterskornas löner”
– “Superbra och jätteviktigt” svarade jag.
Det är ju deras kunskap som jag fått ta del av. Jag hade inte klarat mig på arbetsplatsen om det inte vore för mina erfarna kollegor
– “Men det ska väl inte vara ett hinder för att jag också ska få en god löneutveckling, även om jag inte kan förvänta mig lika stor höjning som de erfarna ssk?”
– “Budgeten räckte dessvärre inte längre. Men vi är glada för din insats hos oss”
Besviken och lite fundersam  men glad för att de uppskattar mig gick jag därifrån.

Droppen rann dock över när jag skulle söka ledigt för att åka iväg med min familj.
– “Vi måste tyvärr avslå din ledighetsansökan Emellie för det finns ingen ersättare för dig den veckan”
Det kändes som att rummet krympte runt mig.
Jag kände mig fast.
Som om jag hade en vigselring på fingret som jag fått av arbetsgivaren.
Ingraverat ”I nöd och lust, men mest i nöd #Landstinget
Detta var samma månad som jag godkänt att ta ut min semester i september för att sommaren var svår att lösa.
Jag är alltså så viktig på arbetsplatsen att verksamheten inte klarar sig utan mig. Jag blir verbalt uppskattad på mig arbetsplats, det är jag tacksam för! Men jag har ingen löneutveckling och jag ger, och ger och ger men allt jag fått är viselbeviset.
Ett tryggt förhållande men med en destruktiv relation.
Jag förstod att jag var utnyttjad. Jag var en landstingsslav.
– “Jag säger upp mig!”

Det är min historia till varför jag valde att bli konsult.
Dock vill jag påpeka att det inte är arbetsgivarens fel, de styr ju av besluten som är tagna ovanifrån. Jag har alltid valt mina chefer med omsorg och upplevt bra sammarbete.
Det är på politisk nivå som jag riktar onda ögat.
Det är lätt att fokus hamnar kring pengar och lön.
Som ni ser i min historia ovan så är det ett centralt ämne.
Jag upplever i samhället att pengar är tabu och något “fult” att prata om.
Inte minst för sjuksköterskor.
Det är ju ett kall att vara sjuksköterska!
Men pengar är viktigt!!! Låt oss göra ett test.
Du får lika mycket pengar varje månad som du har idag, men du har möjlighet att spendera din tid hur du vill:
Hade du fortfarande jobbat lika mycket eller hade du satt av mer tid till att spendera med din familj, dina vänner, dina hobbys?
De flesta hade nog valt att spendera mer tid med sina barn, sina husdjur, upptäckt världen.
Vad stoppar oss från att göra det redan idag?
Pengar.
Därav går människor till jobbet för att byta sin tid mot pengar.
DIN TID ÄR VÄRDEFULL, BYT INTE BORT DEN GRATIS!
Men även om pengar är viktigt så tror jag inte på att du kan arbeta med ett yrke som du inte trivs med.
Är du sjuksköterska skall omvårdnad vara din expertis och du bör därav tycka det är intressant (En generalisering här. Det finns såklart flera arbeten som inte alltid är patientnära för en ssk. Till exempel att arbeta åt läkemdelsföretag).
Jag valde jag nament “Nurse by Heart” för att jag blir glad av att vara sjuksköterska.
När jag får uppskattning från patienter så blir jag lycklig och inser hur vackert och viktigt yrke vi har.  Tänk att få jobba med hjärtat!
MEN, låt ingen utnyttja ditt hjärta.
Du ska ha betalt och ha goda arbetsvilkor för att du är en kompetent sjuksköterska.
Du är LIVSVIKTIG i samhället.
Glöm aldrig det!

Är du nyfiken på Norge?

Klart du ska vara.
Norge är supervackert och det är en fantastisk möjlighet att arbeta i ett annat land. Med resa och boende betalt!
Du behöver heller inte förmånsbeskatta på detta.

Mer information kommer snart.

Har du frågor eller erfarenheter? Kommentera gärna!